Neden AnaBilim Dalımız

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi (Oral ve Maksilofasiyal Cerrahi) Nedir?

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi (Oral ve Maxillofasiyal Cerrahi) diş hekimliği mezuniyeti sonrasında bir uzmanlık dalı olup estetik ve fonksiyonel olarak başın, yüzün, ağız, dişlerin ve dişetlerini  ilgilendiren hastalıklar, travmalar ve deformitelerin tedavisini yapan  bilim dalıdır.

Dişhekimliğinin uzmanlık dalı olan Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, oral ve maksillofasiyal bölgeyi (çene- yüz bölgesi)  ilgilendiren hastalıkların, yaralanmaların, defektlerin yumuşak- sert doku onarımlarını estetik ve fonksiyonel bütünlüğünü sağlayarak hastaların maksimum şekilde hayat kalitesini arttırmayı amaçlar.


Ağız, Diş ve Çene Cerrahisinin (Oral ve Maxillofasiyal Cerrahi) kapsamı  ve kliniğimiz bünyesinde yapılan işlemler genel hatlarıyla şöyledir:

Poliklinik hizmetleri:

Diş çekimleri

Lokal ameliyathane hizmetleri:

Gömülü 20 yaş çekimleri

Dental implant ve ilgili cerahi işlemler (sinüs yükseltme, alveol kret split, serbest ve saplı bağ doku grefti vb.)

Minör (küçük) rekonstrüksiyon (Çenelerde olşan defektlerin tamiri)

Çenelerdeki minör (küçük) kist ve tümörlerin cerrahi tedavileri

Apikal rezeksiyon (kök ucu cerrahisi)

Preprotetik cerrahi (protez öncesi cerrahi)

Çeşitli Ağız ve çevre yumuşak dokuların cerrahileri

Genel ameliyat ile yapılan hizmetler:

Kazalar sonunda çene-yüzde bölgesinde oluşan kırıkların ve hasarın düzeltilmesi

Cene-yüz bölgesindeki kist ve tümör cerrahi tedavileri

Vücudun başka bir kısmından alınan canlı dokular ile defektlerin tamiri

Çene ekleminin (temporomandibular eklem) her türlü hastalıklarının teşhisi ve tedavisi

Yanlış büyümüş çenelerin ameliyatla düzeltilmesi (ortognatik cerrahi)

Distraksiyon osteogenezisi ile çenelerin uzatılması

Bebeklerde ve çocuklarda dudak – damak yarığının onarımı

Dişlerin implant ile replasmanı (zigoma implantları)

Her tipte yüz ağrısının teşhis ve tedavisi


Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi (Oral and Maksillofasiyal Cerrahi) Eğitimi

Ağız,diş ve çene cerrahı (ADÇC); uzmanlığını ağız,yüz ve çene hastalıkları ve cerrahisi üzerine yapan diş hekimidir. Beş yıllık dişhekimliği eğitiminden sonra ADÇC asistanı 4 veya 6 yıl boyunca hastane/fakülte ortamında yüzün, ağzın ve çenelerin yumuşak ve sert dokularına yönelik geniş çaplı prosedürlerini öğrenir.

Uzmanlık süresinde tıp fakültelerinde, KBB, plastik cerrahi, genel anestezi ve acil tıp dallarında 1 yıla yakın süre boyunca  rotasyon yapılır.  Ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanlığı benzersiz olmakla birlikte diğer tıp branşları ve dişhekimliği uzmanlık branşları ile hasta tedavilerinde ortak çalışmaktadır.    

Gelişmesinde diş hekimlerin ön ayak olduğu 20. yy. başlarında oral cerrahi olarak adlandırılmaktaydı. Oral cerrahi alanında çalışan cerrahların yeteneğinin artması ve teknolojik gelişmelerin sağladığı ilerleme ve 100 yıllık gelişme süresi içerisinde ağız cerrahların ilgi alanları komşu anatomik sahaları da kapsamaya başladı. 1980’lerin başında branşın ismi Oral ve Maksillofasiyal Cerrahi olarak değiştirildi. Böylece 80’li yılların başında konan yeni branş ismi oral cerrahinin yetersiz olduğu ve uygulanan cerrahi işlemler ile branşın kapsamı açısından tamamıyla prosedürlerin birer yansıması olmuştur. Dünyanın birçok ülkesinde uzmanlık dalı olarak kabul edilmiştir. OMC İngiltere’de 1994 yılında 9. cerrahi uzmanlık dalı olarak dahil edilmiştir. Avrupa Birliği Yasaları oral ve maksillo-fasiyal cerrahiyi, diş hekimliği tabanlı olması nedeniyle, diğer cerrahi branşlardan ayrılmıştır